Потребител на форума на ResetEra под псевдонима Nightengale посочи, че в книга за историята на видеоигрите, която предстои да бъде публикувана скоро, се съдържа информация защо Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots така и не е излязла за Xbox.

Емблематичната стелт екшън игра на Kojima Productions и японския дизайнер на игри Хидео Коджима беше и почти 14 години след излизането си остава ексклузивна за PlayStation 3. Както бившият продуцент на Kojima Productions Райън Пейтън припомня в статията на Стивън Кент, Konami не е имала ексклузивна сделка със Sony.

"Противно на общоприетото схващане, Sony не е сключила ексклузивна сделка за играта. Ако Коджима беше решил да пренесе играта за Xbox 360, шефовете му вероятно щяха да го одобрят, но той не беше готов да направи прехода" - казва Пейтън. 

По време на представянето на Metal Gear Solid: Legacy Collection през 2013 г. Коджима обясни, че не е пуснал Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots за Xbox 360, защото играта е съдържала твърде много данни за американската конзола. Пейтън също така заяви, че Microsoft се е опитала да пусне MGS 4 на Xbox 360, но без успех: "На Xbox 360 той изглеждаше също толкова добре, колкото и версията за PS3, но поради размера му от 50 GB Konami щеше да трябва да пусне изданието за Xbox 360 на половин дузина DVD-та. Интернет просто щеше да ни се изсмее."

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots дебютира през юни 2008 г. за PlayStation 3 и до май 2014 г. е продадена в над 6 милиона копия по целия свят. Журналистите посрещнаха играта с ентусиазъм, като в Metacritic тя получи 94 от 100%.