Култовата поредица Pro Evolution Soccer на Konami е единственият смислен конкурент на FIFA от дълги години, но битката винаги изглежда не е в нейна полза. Новата тактика във войната е, че PES ще стане безплатна игра, която ще носи и ново име. Играта вече ще се казва eFootball и ще е достъпна за конзоли, PC и мобилни устройства, предава Mobile Bulgaria.

По всичко изглежда, че това е дългосрочен ход на Konami, като играта е напълно обновена с енджина Unreal, така че да се превърне в дигитална услуга. Най-голямата промяна в геймплея ще е новата технология motion matching, която прави анимациите на футболистите в играта по-реалистични. Играчите ще избират между различни движения в реално време, по време на мачовете. Това може да е решаващата функция за новата игра, предвид че основният отличителен белег на PES винаги е бил специфичният геймплей.

Изцяло в духа на безплатните игри, eFootball ще получава редовни ъпдейти, след като стане достъпна през есента. Konami казва, че в началото безплатни ще са само "локални мачове" с Барселона, Ювентус, Байерн, Манчестър Юнайтед "и други". По-късно определени режими на игра ще се продават като допълнително съдържание, с което Konami казва, че "дава свобода на играчите да изградят преживяването", което отговаря на интересите им. Това е сериозен риск за франчайза, но би могъл да се окаже правилен ход.

Играта ще е достъпна в началото на есента с мачмейкинг между последните две поколения PlayStation и Xbox. По-късно през есента се очаква и режим с мениджмънт на отбор, онлайн лиги и система, която да награждава с предмети и играчи. Освен това ще има кросплатформена игра между конзоли и PC. През зимата се очаква поддръжка на мобилни контролери, пълен кросплей, който ще включва и мобилните устройства, и стартът на професионални и аматьорски eSports турнири.