Макар и не много позната като име, компанията Niantic е създала едни от най-популярните мобилни игри в историята - Pokemon Go и Ingress. Техният успех се дължи преди всичко на ноухауто на екипа в областта на добавената реалност (AR - Augmented Reality) - иновативна технология, която обединява реалния свят с виртуално съдържание през екрана на телефона.

След успеха на споменатите две заглавия, компанията пусна и трето - Harry Potter: Wizards Unite, а току що представи и своя четвърти проект. Той се нарича Catan: World Explorers и ще превърне реалния свят около нас в поле за изследване, повлияно от едноименната настолна игра.

Подобно на предишните проекти на Niantic, този също ще е от типа многопотребителска AR игра (massively-multiplayer augmented reality game) и ще стъпва на същата библиотека от локации по целия свят. Играчите ще обикалят реални улици и площади, за да събират тухли, дървен материал, зърно или други ресурсии, с които ще могат да търгуват помежду си.

Освен това те ще изграждат селища и дори ще имат възможност да играят отборно, както и да печелят точки на локално и глобално ниво. Всеки желаещ може да се регистрира за играта на адрес catanworldexplorers.com.