Въпреки че не се произвежда повече от 10 години, портативната игрова конзола на Nintendo Game Boy Advance все още работи отлично при много от притежателите си. Качествената изработка и възможности правят така, че не малко от 80-те милиона продадени бройки все още да се използват от геймърите.

С интересно подобрение на конзолата обаче се похвали специалистът по електроника Родриго Алфонсо. В социалните мрежи той показа как е модифицирал своя Game Boy, така че на него да се играят игри за PlayStation. Любопитно е, че той е постигнал това без специални модификации в самата конзола, а само с добавянето на мини-компютър Raspberry Pi 3 към нея.

Идеята на инженера е изчисленията да се извършват от малкия компютър, а конзолата да се използва само за контролиране на игрите, както и с малкия си екран. Съдържанието от PlayStation обаче трябва да бъде намалено до резолюция 240 x 160, за да може да се покаже на Game Boy Advance.

Въпреки това резултатът е впечатляващ. Конзолата на Nintendo може да се използва, за да се играят класически PlayStation игри като Crash Bandicoot и Spyro the Dragon при гладка честота на кадрите, макар и с някои видео артефакти.

Родриго Алфонсо е качил всички обяснения за това как е направил модификацията в популярния сред програмистите сайт GitHub. Там желаещите могат да получат информация за всичко необходимо. Той твърди, че е много лесно и не му е отнело много време.