Оказва се, че опитът да се проведат федерални, местни избори, както и референдум в един и същи ден може да бъде катастрофа. Изгледите не са добри дори в страна, където избирателната активност може да надхвърли 77%, а демократичната култура е пуснала здрави корени, пише NiemanLab.

В сряда конституционният съд на Берлин анулира изборите в областта през септември 2021 г. поради "изборни грешки". Тези грешки включват дълги опашки, пропуски в избирателните места, недостиг на хартиени бюлетини, избиратели, получаващи неправилни бюлетини и други проблеми. Сега държавата трябва да проведе нови избори през следващите 90 дни.

След тези донякъде хаотични избори един издател на новини в Берлин си партнира със създател на игри, за да обучи по-добре хората.

Der Tagesspiegel, един от най-популярните немски ежедневници, разработи игра с надеждата, че хората ще разберат по-добре как работят местните власти и изборите.

Проектът се разработва от Planpolitik и финансира от обществените библиотеки на германската столица. Играта BVV-Planspiel трябва да стартира през пролетта на 2023 година.

В Берлин всеки район има собствено местно правителство, известно като областен съвет. Подобно на местната политика в много градове, съветите могат да бъдат трудни за разбиране, дори когато вземат последователни решения от името на гражданите.

Месечните срещи на съвета са отворени за обществеността, но могат да бъдат скучни или дори дразнещи за неподготвените присъстващи.

"Идеята беше да достигнем до хората и да създадем нещо, с чиято помощ те ще развият свои собствени идеи за това как да участват в политиката", казва репортерът Корина фон Бодиско.

Planspiel е съсредоточен около измисления берлински квартал Biberfelde. Играта изисква поне 10 играчи да служат като членове на събранието и да обсъждат редица местни проблеми.

Всеки играч е назначен към измислена политическа партия, която е базирана на реална. Те получават кратко описание на това кои са, какви ценности и идеи имат и кого представляват.

В края на 90 минутната сесия играчите трябва да стигнат до решение по въпроса, което е в интерес на жителите на квартала.

Някои примери от играта:

  • Дали районът трябва или не да въведе велосипедни алеи на главен път
  • Дали районът трябва да позволи на частен инвеститор да построи къща за влечуги върху общински парцел или мястото да се даде на инвеститор
  • Монтиране на осветление с цел повече сигурност в парк, въпреки притесненията на еколозите

Играта ще е безплатна и ще може да се играе във всяка една обществена библиотека в Берлин.