Valve официално представи своята нова портативна конзола, която ще се нарича Steam Deck. Тя ще се появи на пазара през декември на цена от 400 щ. долара. Базирана на своя AMD хардуер, конзолата ще позволи на геймърите да играят най-новите AAA игри за персонален компютър. Според създателите си, устройството ще има достатъчно производителност за това. При представянето на модела се виждат хора, които играят Doom Eternal, Control и Jedi: Fallen Order.

Steam Deck има 7-инчов сензорен екран, работещ в резолюция 1280x800, два тракпада, наречени Steam Controller и два класически аналогови стикове в пълен размер. По време на представянето на модела, от Valve споделят, че за тях това е малък компютър, прикрепен за удобен джойстик.

Сред останалите характеристики можем да споменем процесора AMD Zen 2, който ще се грижи и за графиката, подсилен от осем изчислителни модула RDNA2. Оперативната памет ще е 16 GB LPDDR5, а вградената памет ще е 64 GB eMMC, 256 или 512 GB NVMe SSD. Допълнително ще има слот за microSD карти. Батерията на устройството ще е 40 wh, които ще позволят 8 часа игра с едно зареждане.

В софтуерно отношение Steam Deck работи с нова версия на SteamOS, операционната система на Valve, базирана на Linux. Геймърите ще могат да използват устройството и като нормален компютър за ежедневни задачи. Към него лесно ще могат да се свързват мишка, клавиатура и друга периферия. Въпреки че версията на Linux в модела е съвместима с Windows игри, няма пречка за потребителя да инсталира сам версия на Windows, твърдят от Valve.