В предишни течове на информация Ralph Valve от WhatIfGaming разкри естеството на следващия проект на студио Sledgehammer Games, популярно с поредицата Call of Duty. Това, че създателите на Vanguard, WWII и Advanced Warfare са се заели с новата версия на играта, през април сега разказа друг вътрешен човек - Tom Henderson, но без да споделя много подробности за проекта.

Според Valve сценаристите на Sledgehammer са планирали няколко продължения с герои от Vanguard в периода преди пускането на Vanguard, но по-ниските от очакваните продажби са принудили екипа да мисли в различна посока.

В резултат на това Sledgehammer е предложил на Activision да се откаже от обхванатите от Втората световна война игри Vanguard и WWII и да се върне към научнофантастичния свят на Advanced Warfare.

По-бърза от своите "исторически" колеги, Advanced Warfare разтърси обичайната формула на Call of Duty с нововъведения в геймплея като екзоскелети, които дават на играчите осезаеми бонуси. Действието се развива в света от бъдещето, където частните военни корпорации са се превърнали в доминираща сила. Ролята на основателя на най-голямата от тях (и главен злодей) се изпълнява от Кевин Спейси.

Ако вярвате на Valve (и на Хендерсън преди него), продължението на Call of Duty: Advanced Warfare е планирано да излезе едва през 2025 година. Говори се, че 2024 г. е запазена за нова игра на Treyarch, а 2023 г. ще остане без Call of Duty.