Американският производител на видео игри Epic Games заведе дело срещу южнокорейската корпорация Samsung и технологичния гигант Google, обвинявайки ги, че са попречили на изтеглянето на приложението на компанията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В най-новата версия на операционната система на Samsung функцията Auto Blocker се активира по подразбиране, което възпрепятства инсталирането на приложения извън онлайн платформите на южнокорейската корпорация Samsung Galaxy Store и Google Play Store.

Това решение представлява, според производителя на видео игри, отклонение от духа на решението, постановено през декември 2023 г. от съдебно жури в Калифорния, което прецени, че Google държи монопол на пазара за разпространение на приложения на операционната система Android, своята мобилна операционна система.

По този начин съдебните заседатели се произнесоха в полза на Epic Games в началото на съдебната процедурата.

Epic Games иска да попречи на производителите на смартфони да принуждават разработчиците на приложения да използват техните платформи за изтегляне, както и техните системи за плащане, което им позволява да начисляват значителни комисионни в процеса.

Според призовката, подадена във федералния съд на Калифорния срещу Samsung и Google, производителят на видео игри търси обезщетение относно загуба на печалби, свързани с блокирането на неговото приложение, без да се посочва конкретна сума.

"Тези незаконни антиконкурентни практики са вредни за разработчиците и потребителите", заявиха от производителя на играта Fortnite, които стартираха собствена платформа за приложения, заобикаляйки досега съществуващите.

В допълнение към решението в полза на компанията от декември 2023 г., през последните години по света бяха приети няколко закона за ограничаване на контрола на технологичните гиганти върху екосистемата на смартфоните.

През 2021 г. Южна Корея прие закон, който принуждава Apple и Google да разрешат в своите операционни системи алтернативни системи за плащане.

В Европа регламентът за цифровите пазари - Законодателният акт за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA), който влезе в сила през март, принуждава шестте най-големи световни технологични корпорации да осигурят равни условия за по-малките конкуренти.